Het HIP team

Leontien

Leontien

Jeugdhulpverlener
Kenmerken: open, puur, empathisch, creatief en een tikkeltje chaotisch.

Als kind was ik al een echt paardenmeisje en had ik samen met een vriendinnetje een eigen ‘stokpaarden-manege’. Ook was ik altijd al zorgzaam en na het middelbaar onderwijs koos ik daarom voor de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk, gevolgd door de Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Hierna ben ik in de jeugdzorg gaan werken, waar ik merkte dat mijn hart echt ligt bij het begeleiden van kinderen en jeugdigen.

Toen ik op een kinderdagcentrum werkte nam ik met dierendag mijn paard Baldur mee. Toen gebeurde er iets bijzonders. Een meisje met autisme pakte het touw en liep zo met Baldur weg. Waar communiceren met mensen voor haar heel lastig was, kon ze dat met Baldur heel goed. Het effect van Baldur op haar, maar ook op de andere kinderen was zo bijzonder dat ik besloot hier iets mee te gaan doen. En zo startte ik met de opleiding; tot kindercoach en paardencoach, en uiteindelijk de samenvoeging tot kinderpaardencoach. In augustus 2016 startte ik mijn eigen praktijk. Gestart onder de naam Coach leon10, maar inmiddels onder de naam Praktijk HIP.

Omdat ik zag welk positief effect het heeft op kinderen als ze op het paard zitten of rijden, startte ik met de opleiding tot hippotherapeut. In juni 2021 hoop ik deze opleiding af te ronden.

Ik kan me goed inleven in kinderen en jongeren die niet lekker in hun vel zitten en behoefte hebben aan iemand die hen een stapje verder kan helpen. Mijn ervaring is dat paarden daar een grote rol bij kunnen spelen.

Doordat ik zelf een open en puur gevoelsmens ben, voel ik goed aan wat kinderen en jongeren nodig hebben. Met mijn speelse instelling en creatieve ideeën stem ik vervolgens de oefeningen af op de behoeftes van dat moment.

Samen met de paarden zorg ik voor een ontspannen en veilige sfeer, waarin je niks moet en waar je volledig jezelf kan en mag zijn. Vanuit die basis komen emoties sneller los en kun je dingen verwerken. Met soms letterlijk een steuntje in de rug van een van de paarden kun je samen met mij werken aan je uitdagingen en doelen.

“Praten is nog best lastig, maar bij Leontien is het op een leuke speelse manier waardoor je eigenlijk vergeet dat je over moeilijke dingen aan het praten bent.” (Merel, 9 jaar)